Bezienswaardigheden in de Aurlandsfjord

De Aurlandsfjord is een prachtige fjord met vele bezienswaardigheden. Voor iedereen is er wel wat moois en leuks te beleven.
 

Aurlandsfjord vanaf het water

Vanaf de weg en vanuit de dorpen heb je al een prachtig zicht op de Aurlandsfjord, maar vanaf het water zie je nóg meer. Maak een vaartocht met de speciale toeristenboten of pak de veerboot tussen de dorpen in de Aurlandsfjord en geniet van het uitzicht.
 

ReizenReizen

 

Flåmsbana

De treinlijn Flåmsbana (➚) is één van de steilste treintrajecten ter wereld. In ongeveer een uur stijg je naar 866 meter boven zeeniveau en kom je onderweg langs de bekende waterval Kjosfossen. Hier stopt de trein ook zodat reizigers uit kunnen stappen en foto’s kunnen maken. De trein rijdt door 20 tunnels en biedt onderweg een prachtig uitzicht op de wisselende landschappen. De treinroute is in 2014 uitgeroepen tot ‘de Mooiste treinroute ter wereld’. Bij het station in Flåm is tevens een gratis museum gelegen over de treinlijn.
 

Stegastein

Uitkijpunt Stegastein (➚) biedt een geweldig uitzicht over de Aurlandsfjord. Het is gelegen op 650 meter hoogte en per auto bereikbaar. Het uitkijkpunt heeft een bijzonder ontwerp, het lijkt boven de fjord te zweven. Het uitkijkpunt is onderdeel van de Aurlandsfjellet en is het gehele jaar bereikbaar via Aurlandsvangen.
 

 

Aurlandsfjellet

Vanuit de Aurlandsfjord kan je over één van de mooiste wegen van Noorwegen rijden, namelijk de toeristische route Aurlandsfjellet (➚). Het is 1 van de 18 National Scenic Routes, wat de mooiste routes van het land zijn. De 48 kilometer lange weg verbindt Aurland en Laerdal met elkaar en gaat over de bergen. Onderweg zijn er meerdere bijzondere stopplaatsen. De weg is in de wintermaanden gesloten.
 

Laerdaltunnel

Waar de Aurlandsfjellet over de bergen gaat, gaat de Laerdaltunnel (➚) door de bergen. En de Noren zouden de Noren niet zijn, als ze niet iets bijzonders van de tunnel hadden gemaakt. Het is de langste autotunnel ter wereld en heeft verschillende speciaal verlichte stopplekken in de tunnel.