Dorpen in de Aurlandsfjord

De Aurlandsfjord is een zijarm van de Sognefjord (➚), wat de langste fjord van Noorwegen is. Tevens is het één van de langste ter wereld. De Aurlandsfjord is een fjord vol bezienswaardigheden. Zo kan je onder andere genieten van het uitzicht vanaf een uitkijkpunt, maar kan je ook naar een museum of de trein nemen over éé van de steilste treintrajecten ter wereld.

In de fjord liggen drie dorpen, allen gelegen in de gemeente Aurland. Vanuit de dorpen kan je ook prachtige wandelingen of fietstochten maken.
 

 

Flåm

Flåm is met ongeveer 500 inwoners geen groot dorp, maar ontvangt jaarlijks wel ruim een half miljoen toeristen. Ieder jaar meren er meer dan 100 cruiseschepen aan en dat is niet zonder reden. Niet alleen komen de toeristen voor de prachtige Aurlandsfjord, maar ook voor de treinlijn Flåmsbana (➚). Vanuit het dorp vertrekt de trein naar Myrdal en rijdt over één van de steilste treintrajecten ter wereld.

Bij het station in Flåm is ook het Flåmsbana Museum (Flåmsbana Museet in het Noors) gelegen. Het museum is dagelijks gratis te bezoeken en vertelt het verhaal van de aanleg van de bijzondere treinlijn.
 

Aurlandsvangen

Aurlandsvangen is met ongeveer 560 inwoners het grootste dorp in de Aurlandsfjord. Het dorp zelf telt een aantal winkels en restaurants, maar verder geen grote toeristische trekpleisters. Toch is het dorp erg bekend, omdat het aan de voet van de Laerdaltunnel (➚) en de toeristische route Aurlandsfjellet (➚) ligt. Langs deze route ligt ook het bekende uitkijkpunt Stegastein (➚), dat uitzicht biedt over het dorp en de Aurlandsfjord.
 

ReizenReizen

 

Undredal

Met ongeveer 100 inwoners is Undredal het kleinste dorp in de Aurlandsfjord. In tegenstelling tot Flåm en Aurlandsvangen ligt het dorp niet aan een doorgaande weg. Vanaf de E16 is het nog 6,5 kilometer rijden naar het dorp. Vanwege de ligging van het dorp komen er ook toeristen een kijkje nemen. Vaak nemen zij de veerboot tussen Aurlandsvangen en Undredal. Tevens vaart er een veerboot tussen Flåm en Aurlandsvangen. Je kan dus vanuit Flåm doorvaren naar Undredal en de Aurlandsfjord vanaf het water ontdekken. Tevens varen er speciale toeristenboten in de Aurlandsfjord.